Nationaal congres startende leerkrachten VO

Alle begin is moeilijk en dat geldt zeker ook voor het onderwijs. Want we hebben op een school niet alleen met de overdracht van kennis en vaardigheden te maken, het moet vaak ook nog eens aan een hele groep tegelijk. En die groep bestaat -om het nog wat ingewikkelder te maken- uit allemaal individuen die nu niet bepaald door de makkelijkste periode van hun leven gaan.

Klassenmanagement en meer individuele zaken spelen dus altijd door ons onderwijs heen. Dat maakt het vak ontzettend mooi en soms ingewikkeld tegelijk. 

Dat er kennis van A naar B moet is zo helder als glas. Maar wat zijn nu de zaken die daar allemaal omheen spelen en die je daarin effectief of juist minder effectief kunnen maken? Wat is de rol van pedagogiek in het voortgezet onderwijs? Dus hoe ga je bijvoorbeeld concreet om met al te mondige leerlingen? En hoe kun je dan voor gezag zorgen, zonder dat je verzet bij je leerlingen oproept? Dat zijn de vragen rond het Nationaal congres voor startende leerkrachten. We gaan het deze dag zo concreet mogelijk maken! Een dag vol inspiratie en praktische tips. Voor iedereen die minder dan 1.000 dagen in het onderwijs zit. 

 
icon nul18_voor wie

Wanneer en waar

  • Woensdag 8 november 2023
  • 09.30 uur to 16.30 uur
  • Hotel / theater Figi, Zeist
 

Voor wie

Startende leerkrachten, zij-instromers, zorgcoordinatoren, schoolpsychologen, ondersteuningscoordinatoren.

 

Steven Pont

Eigen team eerst
Ouders die verschillende signalen afgeven, maken kinderen onrustig en soms zelfs onhandelbaar. Dat ligt niet aan de kinderen,maar aan de onveiligheid van de ouders. In een schoolteam werkt dat net zo. 

Een team dat geen team is, kan bijvoorbeeld niet voldoende een eigen cultuur op een school maken. Die wordt dan meer door de leerlingen gemaakt. Steven Pont gaat in op het teamfunctioneren vanuit de systeemtheoretische invalshoek.

 

Ilse van den Heuvel

Verbindend gezag en geweldloos verzet
Als leerkracht is het vaak balanceren tussen groepsdynamiek en het omgaan met leerlingen die ingewikkeld gedrag laten zien. Hoe zorg je ervoor dat je in zulke situaties je gezag vergroot, zonder dat vanuit een klassieke top-downbenadering te doen. Hoe sluit je de-escalerend aan bij de jongeren en werk je samen met zijn of haar informele en formele netwerk? 

Je krijgt concrete handvatten gebaseerd op de principes van Nieuwe autoriteit en Geweldloos Verzet. 

 

Amar El Ajjouri

Macho gedrag in de klas
Macho’s in de klas… Corrigeer ze, en ze staan meteen op scherp. Ze geven niet toe dat ze iets fout hebben gedaan. Hun minachting is voelbaar. Ze gebruiken (verbaal) geweld en accepteren geen leiding. Hoe ga je hier als leerkracht mee om? Hoe pak je de regie terug? 

In een interactieve workshop speelt Amar samen met een trainingsacteur concrete situaties na. Je krijgt direct inzicht in welke kleine gedragsaspecten grote gevolgen hebben bij ontregelde leerlingen. 

 

Aukje Nauta

Denk je schaamte om en maak het je kracht
Als je je schaamt, dan denk je slecht over jezelf. Dan wil je je voor alles en iedereen verbergen, of ben je geneigd om te ‘doen alsof’. Maar wat als je schaamte als bevrijdend zou ervaren? Als heuse krachtbron? Het feit dát je je schaamt, bewijst immers dat je graag beter wilt zijn.

Aukje Nauta helpt je om schaamte te leren herkennen en uiten. Dat doet ze met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden en oefeningen. Je krijgt praktische tips om je schaamte als krachtbron te omarmen.

Vragen?

Heb je aanvullende vragen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 
Scroll naar boven