Pedagogische cultuur

Een team maakt met elkaar de cultuur van een school. Om te komen tot een gezamenlijke pedagogische cultuur is het dus belangrijk dat die door een grote groep collega’s wordt gedragen. Ze vinden dan dezelfde zaken belangrijk en delen met een elkaar hetzelfde pedagogisch referentiekader. Hiervoor heeft een team natuurlijk wel een zekere mate van collectieve kennis nodig en daarmee ontstaat ook de noodzaak tot collectief leren. 

Bij collectief leren staat niet de kennis van het individu centraal, maar de kennis van het team als geheel.

 

Een vereiste voor collectief leren is eenvoudige toegang tot dezelfde informatie voor ieder teamlid.

 

Gemeenschappelijke pedagogische kennis staat aan de basis van een sterke pedagogische cultuur.

 

Collectief leren

Er zijn vele vormen van leren op een school, ook door leerkrachten. Een individueel opleidingstraject, een teamdag of een congres. Allemaal hebben ze hun kracht. Het voordeel van structureel collectief leren is dat het werkelijk helpt om van een team een blijvend professioneel team te maken die met elkaar dezelfde kennis deelt.

Met onze online videocolleges vergroten we de collectieve kennis op het gebied van pedagogiek. De colleges worden zelfstandig bekeken (kennisverwerving), maar worden aan de hand van bijgeleverde vragen steeds gemeenschappelijk verwerkt (kennisverwerking). Zo ontwikkel je met elkaar structureel en op inhoud de pedagogische cultuur.

 

Live webinar

Wil je als team gezamenlijk besluiten over de online colleges van Nul18? In een live webinar geven Steven en Joris antwoord op jullie vragen.

Scroll naar boven